Mandelsyrens popularitet innen kosmetologi vokser. Men det er på tide å si noen bitre ord om den. Hvordan virker mandelsyre? Hvem anbefales den til? Hva er pluss og minus ved å bruke den til skjønnhetsbehandlinger?

Mens mekanisk skrubb er på vei ut, leter man mer og mer etter syrebehandlinger. De er mye mindre irriterende. På grunn av den mildere virkningen er syrer et vanlig valg for å eliminere pigmentflekker, fjerne aknearr og glatte ut og forynge huden.

Blant AHA-syrer (de mildeste) er mandelsyre den mest populære. Den anbefales for problemhud som trenger intensiv pleie. Dessverre må vi advare deg om at de ikke virker i alle tilfeller.

Hvem kan ikke dra fordel av mandelsyre?

Eksfoliering med mandelsyre passer ikke for folk som sliter med atopisk dermatitt, forkjølelsessår eller hudlesjoner som medfølger alvorlig inflammasjon. Gravide, som har mye mer sensitiv hud, frarådes også å bruke syren. Selvsagt er dette indikasjoner som mange kvinner bevisst ignorerer, fristet av den skånsomme virkningen til denne ingrediensen.

Hvem anbefales mandelsyre for?

Du bør gi den et forsøk hvis du:

 • har fet eller kombinasjonshud;
 • har hudormer;
 • plages av vanlig akne;
 • vil bli kvitt aknearr;
 • synes at huden ser sliten og gusten ut;
 • trenger å glatte ut huden;
 • ønsker å stoppe aldringsprosessene;
 • prøver å oppgradere hudtonen.

Ved hjelp av egenskapene og hvordan den påvirker huden på en skånsom måte, kan mandelsyre brukes for alle hudtyper og fototyper.

Hvis du føler for å gi det et forsøk, sjekk:

HVA MÅ DU VITE OM MANDELSYRE?

Mandelsyre tilhører gruppen AHA-syrer. Du kan høre dette navnet på skjønnhetssalonger siden denne typen syre ofte brukes til profesjonelle behandlinger, inkludert eksfoliering.

Mandelsyre har en interessant egenskap – takket være de noe større molekylene (i forhold til andre syrer), virker den saktere og mer skånsomt. Den trenger sakte inn i de dypere lagene av epidermis så den er tryggere og ikke gir irritasjoner. Dessuten gjør den ikke huden overfølsom mot solen og kan derfor brukes om sommeren også.

Det som er verdt å vite er at syrepeeling i de fleste tilfeller er blandet med pleiende behandlinger slik at de har enda mer skånsom virkning.

Hvor kommer egentlig mandelsyre fra? Selvsagt kommer den fra mandler (Amygdalus Communis var Amara). Den utvinnes via hydrolyse av bitter mandelekstrakt.

HVORDAN VIRKER MANDELSYRE?
 • Den gjør at eksfolieringen av døde hudceller skjer raskere gjennom å slakke på de intercellulære bindingene og å stimulere mikroeksfoliering.
 • Takket være eksfoliering av det ytre hudlaget gjør den at huden ser bedre ut – den lysner, fjerner misfarging og jevner ut hudtonen.
 • Den fjerner blokkeringen av talgkjertlenes utløp og forbedrer arbeidet deres, og blokkerer derfor fet hud og reduserer hudormer.
 • Den har antibakteriell og antiseptisk effekt og lindrer dermed f.eks. aknerelaterte irritasjoner og inflammasjon.
 • Den stimulerer også syntese av kollagen og elastin som gir fasthet og hyaluronsyre som gir fuktighet.
 • Den bremser hudens aldringsprosesser, selv de som forårsakes av UV-stråling, forutsatt at du bruker den regelmessig og i passelige mengder.

Få mennesker vet at

Virkningen til mandelsyre avhenger av konsentrasjonen og av pH-verdien – jo høyere syrekonsentrasjonen er og jo lavere pH-verdi huden har, jo sterkere virker den. Dette gjør at vi lett kan regulere måten mandelsyre virker på, og tilpasse behandlingen til eget behov.

Mandelsyre kan påføres huden på to måter:

 1. Få en profesjonell mandelsyreeksfoliering utført av en skjønnhetspleier.
 2. Påføre dermokosmetikk med mandelsyre hjemme hos deg selv.

Hva er de dårlige sidene ved mandelsyre?

Den virker som et feilfritt stoff – virker skånsomt, fjerner pigmentflekker, forynger og øker fuktighet, passer til bruk om sommeren, tilgjengelig i hudprodukter. Men når du tar en nærmere titt vil du se de negative sidene ved mandelsyre:

 • Du kan ikke bruke den hvis du har atopisk dermatitt, psoreasis eller alvorlige hudsykdommer.
 • Den virker ikke sterkt nok til å glatte ut dype rynker og fjerne flekker etter soling.
 • Den er ikke billig nok til at alle har råd til den.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *