Hudpleie med pantenol: egenskaper og bruk

Pantenol er en velkjent ingrendiens i mange hudpleieprodukter. Den oppstår naturlig i huden, noe som er grunnen til at den tåler den veldig godt. Pantenol gir ikke irritasjoner, og er dessuten regnet for å være svært skånsom og svært effektiv samtidig. Hva er egenskapene dens, og hvordan bruker man den? La oss finne ut!

Hva er egentlig pantenol?

Pantenol (dexpantenol, D-Pantenol) er også kjent som provitamin B5. Den er et derivat av vitamin B5, eller pantotensyre, et stoff som finnes naturlig i hud, hår og negler. Mangel på dette vitaminet kan føre til at huden flasser av og håret blir raskere grått. Hvis vi vil unngå dette eller lindre symptomene bør vi bruke pantenol. Stoffet trenger inn i de dype lagene av hud, hår og negler, og transformeres til pantotensyre. Det er også verdt å huske at pantenol eksisterer i to former: L og D; bare den siste blir gjort om til pantotensyre i huden. D-pantenol er en tykk, seig og oljeaktig væske som må behandles før den blir en kosmetikkingrediens. Derfor benyttes vannløsninger av pantenol i hudpleieprodukter.

Pantenol og dens egenskaper

Virkningen til pantenol er virkelig effektiv. Den påvirker hår, hud og negler:

  • den gir lindring og regenererer – akselererer heling av sår og mindre hudskader, hjelper i behandling av brannskader og arr;
  • den gir huden fuktighet – mykgjør og gjør den elastisk, hindrer vanntap via epidermis;
  • den styrker den epidermiske hydrolipidbarrieren – huden får fuktighet og slutter å flasse av;
  • den forbedrer hårstrukturen – gjør det tykkere, sterkere, polerer, mykgjør og hindrer hårtuppene i å flise seg;
  • den regenererer negleplaten – styrker og hindrer skade;
  • den motvirker rynker – glatter ut rynker, mykgjør, gir fuktighet og strammer opp;
  • den er ikke komedogenisk – den tetter ikke til porene i huden;
  • den kan brukes på slimhinner – den har en regenererende, lindrende og fuktighetsgivende effekt;
  • den har antibakterielle og antiinflammatoriske egenskaper.

Pantenol – bruk

Pantenol brukes i mange kosmetikkprodukter til pleie av hud, hår og negler, som:

  • balsam, after sun-kremer – innholdet av pantenol gjør at det raskere dannes melanin og de beskytter huden mot rødhet, kløe og flassing;
  • hårsjampo og balsam – de glatter ut, polerer, styrker, gjør tykkere, gir fuktighet, motvirker flass og stimulerer hårvekst;
  • hånd- og neglekremer – pantenol glatter ut, regenererer, styrker og motvirker flising;
  • neglelakk – den gjenoppbygger negleplater som er skadet av hyppig manikyr og beskytter dem mot skadevirkningen fra neglelakk og ytre faktorer (vaskemidler);
  • kosmetikk for sensitiv hud – støtter hudbehandling og regenerering etter mindre dermatologiske behandlinger;
  • øyendråper og kontaktlinser – støtter regenerering av cornea, gir øynene fuktighet og beskytter dem mot uttørking, slitenhet og irritasjon;
  • nesedråper – tar vare på skadde slimhinner i nesen ved forkjølelse og allergi.

Hvordan bruke pantenol?

Et produkt med pantenol (ofte i skumform) skal påføres den skadde hudoverflaten en eller flere ganger om dagen. Rist pakken godt før bruk og lukk den ordentlig etterpå. Hvis produktet brukes i ansiktet bør du sørge for at det ikke kommer inn i øyne, munn eller nese. Pantenol skal sprayes på hånden og deretter påføres huden. Det er svært usannsynlig at den gir allergiske reaksjoner i seg selv.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *