Det finnes mer ved kosmetisk bruk av urter enn å drikke te eller å bruke dem til ansiktsdamp og hårrens. Urtebaserte hydrosoler og oljer, samt aktive stoffer utvunnet fra disse plantene, har stort pleiende potensiale. Hvordan hjelper urter oss og hvilke fordeler gir de oss innen skjønnhet?

Urter innen skjønnhetspleie – Hvorfor så effektive

Små grønne planter ser så enkle ut – ingenting avslører det svære antioksiderende, helbredende og regenererende potensialet som er skjult inni dem. Faktisk gir urter bedre effekt enn mange kunstige stoffer. Hva er inne i urtene som utklasserer laboratoriefremstilte ingredienser?

  • Flavonoider i urter er noen av de mest verdifulle ingrediensene innen skjønnhet. Urtene er fulle av flavonoider som redder huden: har evnen til å absorbere skadelige UVA- og UVB-stråler, virker som effektiv solbeskyttelse, styrker veggene til blodkarene, stimulerer blodsirkulasjonen, strammer opp huden og plukker lett opp frie radikaler som skader huden.
  • Saponiner i urter utgjør en gruppe antiinflammatoriske sammensetninger som også motvirker hovenhet. Saponiner forbedrer blodtilførselen i vev – huden får tilstrekkelig oksygen og får en sunn farge. En annen fordel fokuserer på å senke vannoverflatespenningen og øke gjennomtrengeligheten til cellemembranen – som et resultat trenger de aktive ingrediensene i kremer og geléer lett inn i huden.
  • Fytohormoner – er banebrytende innen kosmetologi fordi de effektivt forbedrer hudens tilstand, stimulerer reparasjon, støtter mange prosesser som sørger for å fornye epidermis. Fytohormoner intensiverer produksjonen av hyaluronsyre og sikrer dermed riktig fuktighetsnivå og styrker hudens elastisitet og spenst.

Hvilke urter har de beste skjønnhetsfordelene?

Basilikum (ocimum basilicum)

Basilikumolje er den sterkeste og er en vanlig ingrediens i kroppskremer, balsam og dusjgelé. Den er rik på desinfiserende terpener, antiinflammatoriske og antibakterielle tanniner, allerede nevnte saponiner, flavonoider, vitamin A, C, K, og hud- og hårforbedrende mineraler – jern, kalsium og mangan. Basilikumste er en strålende hårrens.

Estragon (artemisia dracunculus)

Essensiell olje fra estragon er et av de mest verdsatte skjønnhetsproduktene laget av estragon. Den kan brukes til aromaterapeutiske oljebrennere og som ingrediens i kremer, serum eller hårmasker. Estragon er rik på flavonoider og tannin; passer til pleie av fet hud og fett hår: bekjemper bakterier og sopp, desinfiserer huden og reduserer talgutskillelsen.

Koriander (coriandrum sativum)

Koriander og korianderolje er ideell til håroljebehandling – forhindrer hårtap, styrker hårsekkene og forbedrer utseendet til tynnende, matt hår. Koriander er en rik kilde til mineraler (kalium, kalsium, jern, mangan, magnesium), inneholder vitamin A, C og K, betakaroten og ingrediensen som er uerstattelig innen hud- og hårpleie – folsyre.

Persille (carum petroselinum)

Dette er kilden til de såkalte ungdomsvitaminene – C, E, A – naturlige antioksidanter som forsinker de patologiske og aldrende prosessene. Persille er rik på flavonoider, gir fuktighet og lysner huden, lindrer takket være en stor mengde klorofyll, gir næring og regenerering fordi den er full av mineraler (jern, mangan, kalsium).

Brennesle (urtica dioica)

Denne urten har vært kjent i lange tider og er stort sett verdsatt som et banebrytende bøtemiddel for flass og fett, tungt, nedtynget hår. Nesle takler lett overproduksjon av talg mens nesleolje kan gnis inn i neglene fordi den styrker dem og gir dem næring. Nesle inneholder store mengder vitaminer og mineraler, og du kan derfor kalle den ‘urtenes multivitamin’. Den renser og roer ned huden, hindrer fet hud og gir næring.

Kjerringrokk (equisetum arvense)

Ikke bare styrker den hår og negler men er også godt selskap for hodebunnsbalsam og sjampo av nesle, gjør at du føler deg bedre – drikke kjerringrokkte og ta bad beriket med kjerringrokk reduserer svetting betydelig. Kjerringrokk inneholder silika (kiselsyre gjør håret glansfullt og sterkt, og hindrer neglene i å flise seg og brekke), flavonoider, mineralsalter, organiske syrer og saponiner.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *